Rekreacja

Zbiorniki pożwirowe w Owińskach pomimo swojego młodego wieku posiadają bogatą florę i faunę. Spośród flory wyróżnić można: sosna, klon, jawor, dąb, brzoza, świerk, dzwonek okrągłolistny, bagno zwyczajne, żmijowiec zwyczajny, pierwiosnka lekarska oraz wiele innych roślin.

Wśród fauny na wyróżnienie zasługują: jelenie, daniele, dziki, sarny, lisy, borsuki, kuny, łasice, karczowniki, bobry oraz wiele ptaków takich jak: kruk, rybołów, jastrząb, pustułka, puszczyk, lelek, bączek, perkoz, wilga, remiz, trznadel. Jak więc widzicie to również dobre miejsce do obserwacji zwierzyny, a także przyjścia z aparatem.

Stowarzyszenie wraz z zaprzyjaźnionymi członkami grup turystyczno-surwiwalowych organizuje wycieczki krajoznawcze po terenie parku krajobrazowego Puszcza Zielonka.

W czasie wycieczek uczestnicy nabywają umiejętności przetrwania w trudnych warunkach w lesie oraz poznają tajniki przyrody.

Miłośników jazdy rowerowej zapraszamy na liczne rajdy.

Wycieczki organizowane są dla rowerzystów o różnych stopniach zaawansowania. W czasie rajdów poruszamy się nie tylko po utwardzonych ścieżkach rowerowych :).

Nie tylko korzystamy z darów przyrody, ale również dbamy o porządek i środowisko.

Niestety każdego roku z terenów wokół naszych zbiorników zbieramy ok. 40m3 śmieci.

Privacy Settings
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo